środa, 5 sierpnia 2015

Miód fasolowy (Mel Phaseoli)

Miód fasolowy
Miód fasolowy jest produktem regionalnym Roztocza (od 2005 roku) tak jak w Krakowie obwarzanki. Powstaje z nektaru kwiatów fasoli wielokwiatowej (Phaseolus coccineus) "Piękny Jaś Tyczny" . Z 3 litrów nektaru powstaje szklanka miodu, nie tak dużo prawda?

Cechy miodu
Ma aromatyczny, kwiatowy zapach. Jest koloru ciemnosłomkowego. W porównaniu do miodu wielokwiatowego jest mniej słodki, przy dłuższym potrzymaniu w buzi można wyczuć kwaskowaty smak, albo w roztworze miodu z wodą... W roztworze lepiej smakuje, kwaskowatość jest lepiej wyczuwalna. Po jakimś czasie od wypicia roztworu zostaje kwaśny posmak w ustach. Ma kwaśne pH ~ 3-4 (tak mi wyszło z papierka pH 1-14). W niecały miesiąc po otwarciu zaczął krystalizować, a został rozlany 20.06 b.r. Miód po skrystalizowaniu powinien być koloru żółtokremowego, myślę, że nawet taki będzie, bo nie tworzą się zbite grudki jak w miodzie wielokwiatowym. Podobnie wygląda jak roztwór koloidalny w próbie Tyndalla. Z takiej krystalizacji możemy wywnioskować, że jest więcej glukozy niż fruktozy.

Zastosowanie:
- w stanach przeziębieniowych,
- w celu podwyższenia odporności,
- wzmacnia mięsień sercowy,
- w problemach żołądkowo-jelitowych.

Miód fasolowy został rozpowszechniony przez państwa Śliczniaków z pasieki ULIK, ich miód zdobył tytuł Regionalnego Produktu Tradycyjnego, stamtąd też zamówiłam ten miód w celu spróbowania. Więcej o miodzie fasolowym możecie znaleźć na stronie Pasieki ULIK oraz na blogu sklepu Miodownia.

Próbowaliście?

8 komentarzy :

  1. o fasolowym pierwsze słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodek uwielbiam. Często robię sobie wodę z miodkiem i cytrynką ale o fasolowym pierwsze słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że w ogóle taki rodzaj miodu istnieje :) Jak go gdzieś zobaczę, to kupię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, bo smak ma nietypowy i nie robi się szybko mdły. Wsadziłam go do lodówki by zobaczyć jak skrystalizuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. juz mi sie gdzies mignął ciekawi okropnie ja miodki bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie słyszałam o takim :) Jestem ciekawa smaku. Miód uwielbiam.

    Obsewuję oczywiscie, świetne posty ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam różne gatunki miodów :) Mają działanie bakteriobójcze. Uwielbiam herbatę z miodem ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Proszę o nieobraźliwe komentarze. Obrażania nie popieram.
Nie chciałabym również SPAMu. SPAM jest dobry ze SPAMem wśród SPAMu, ale nie tutaj, więc komentarze z tego działu będą usuwane. Pod SPAM podchodzą również prośby o wspólną obserwację (i tak patrzę na blogi komentatorów - jeśli są).
Nie przejmujcie się, że od razu komentarze się nie wyświetlają - są weryfikowane.