piątek, 20 lutego 2015

Olej z kiełków pszenicy (Tritici embryonis oleum)

Niedawno pisałam o oleju z ogórecznika w zastosowaniu na twarz. Teraz przedstawię Wam olej z kiełków pszenicy, tak jak Biogal również jest firmy GAL. Omówię mniej więcej jakie są wskazania do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego. Olej ten pochodzi z kiełkującego zboża - pszenicy zwyczajnej (Triticum vulgare). Pozyskuje się go przez tłoczenie na zimno. Wśród różnych olejów roślinnych (stałych, schnących, półschnących, niewysychających, o specjalnym znaczeniu leczniczym) ma miejsce w grupie olejów schnących (jak olej lniany), więc nie będzie zostawiał takich tłustych śladów na skórze jak np. oliwa z oliwek.

Jeśli już wiemy do jakiej grupy olejów należy, możemy stwierdzić, że ma więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ma to związek z szybkim zasychaniem w zetknięciu z powietrzem - chemia to raczej nie mój konik, nie wiem jakie przemiany chemiczne tam zachodzą :D).

Skład
Przeciętny olej zawiera średnio:
- kwasy: 44-57% linolowego, 28% olejowego, 14% palmitynowego, 8-10% linolenowego, 3% stearynowego, 1% arachidowego
- witaminy: A, D, E
- inne: lecytyna, sterole roślinne
Poniżej podaję skład kapsułek z olejem firmy GAL:
Skład
Zastosowanie w kosmetyce
Tłuszcze dają efekt nawilżenia, natłuszczenia. odnawiają błony lipidowe naskórka. Dzięki bogactwu witaminy E, działa przeciwutleniająco, niszczy wolne rodniki. Jak już wiemy, należy do olejów schnących, więc nada się do cery tłustej (jest komedogenny) dojrzałej. Napina, uelastycznia skórę. Stosowany razem z innym olejem np. jojoba może być stosowany zapobiegawczo przed powstaniem rozstępów. Nadaje się do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów.

Zastosowanie w medycynie
- NNKT powinny nam się kojarzyć z profilaktyką miażdżycy i nadciśnienia tętniczego- obniżają zawartość LDL, regulują gospodarkę lipidową
- łagodzi dolegliwości I i II stadium przerostu gruczołu krokowego, jednak bez wpływu na rozmiar prostaty (beta-sitosterol)
- działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo (w testach farmakologicznych)
Kapsułki
Uwaga
Nie zaleca się przyjmować w diecie więcej niż 3 g sitosteroli, ponieważ zmniejszają one wchłanialność z przewodu pokarmowego beta-karotenu i witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach (E, D).

Możliwości podania
- w płynie do stosowania doustnego np. Ol'Vita (31 zł/250 ml)
- do masażu np. Profarm (17 zł/100 ml), Etja (14 zł/50 ml)
- w kapsułkach np .GAL, Solgar (już droższe)

Źródła
1. Czerpak Romuald, Jabłońska-Trypuć Agata, Surowce kosmetyczne i ich składniki, Wrocław, MedPharm Polska, 2008, ISBN 978-83-60466-64-3
2. Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, praca zbiorowa red. Matławska Irena, wyd. III, Poznań, UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2008, ISBN 978-83-7597-004-3
3. Kohlmünzer Stanisław, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Wyd. IV, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1993, ISBN 83-200-1797-1
4. Krzysztof Pastewka, Łagodny rozrost gruczołu krokowego, 2014 [dostęp online: 19.02.2015]
5. Wojciech Husiatyński, Wojciech Pypno, Maciej Zbrzeźniak, Andrzej Borówka, Możliwości leczenia farmakologicznego łagodnego rozrostu stercza (BPH) – aspekt kliniczny i ekonomiczny, 1999 [dostęp online: 19.02.2015]
6. Anna Nowak, Fitosterole w codziennej diecie, 2011 [dostęp online: 19.02.2015]

8 komentarzy :

  1. Z tego co wiem, to olej ten stosowany w kosmetyce jest wysoce komedogenny, ma aż 5/5!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie poprawiłam (dzięki! :D). Zdziwiłam się bardzo jego komedogennością, bo zawiera więcej kwasu linolowego niż kwasu oleinowego. Pewna dziewczyna próbowała doświadczalnie na sobie oleje o różnej zawartości tych kwasów i te o większej zawartości kw. linolowego były najlepsze w pielęgnacji (klik).
      Olej ten dobrze się wchłania w skórę. Przyczyną komedogenności może być jego gęstość, nie jestem pewna (nie miałam do czynienia z olejem poza kapsułkami), ale chętnie bym się dowiedziała, co powoduje, że ten olej tak działa na skórę :)
      Olej zagadka.

      Usuń
  2. ja mam taki olej w buteleczce :) wiedziałam ze nadaje sie do włosów suchych, natomiast nie wiedzialam o rozstępach :) chyba zrobię sobie na jego bazie balsam na rozstępy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widziałam to Arsenic dostała takowy od SmykuSmyka (tu widziałam - klik)

      Usuń
  3. czytałam o nim, ale nie stosowałam,

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem ciekawa czy dałoby się te kapsułki rozwalić :D mam suche włosy i prawdopodobnie mógłby się sprawdzić, bo z tego co zauważyłam to oleje ze sporą zawartością kwasów omega 6 moje włosy lubią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się rozgryźć, inaczej nie próbowałam rozwalać ;)

      Usuń

Proszę o nieobraźliwe komentarze. Obrażania nie popieram.
Nie chciałabym również SPAMu. SPAM jest dobry ze SPAMem wśród SPAMu, ale nie tutaj, więc komentarze z tego działu będą usuwane. Pod SPAM podchodzą również prośby o wspólną obserwację (i tak patrzę na blogi komentatorów - jeśli są).
Nie przejmujcie się, że od razu komentarze się nie wyświetlają - są weryfikowane.