Wcześniej opisywałam miód słonecznikowy, dziś post o miodzie nektarowym rzepakowym, który swoją drogą się już skończył, bo już wcinam na dniach miód mniszkowy.
Pochodzenie
Polska. Jest to jeden z licznych rodzajów miodu o powszechnej dostępności. Miód rzepakowy pozyskiwany jest z rośliny kapusta rzepak (Brassica napus) z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), dawniej krzyżowych (Cruciferae). Tak, z tej rośliny, z której nasion jest wytłaczany popularny olej rzepakowy.
Konsystencja i smak
Miód częstszy do zdobycia o barwie kremowobiałej o lekko cierpkiej nutce i słodkim smaku.
Skład chemiczny
Woda 16,5-19,8%, cukry 81%, enzymy rozkładające cukry (plus inne enzymy), acetylocholina, związki fenolowe (~355 mg/kg), olejki eteryczne, gorycze, saponiny, witaminy: C, K i z grupy B.
Średnia kwasowość (pH)
3,98
Działanie
Tonizujące na mięsień sercowy, ułatwiające detoksykację.
Zastosowanie
W chorobach dróg żółciowych, miażdżycy, niewydolności krążenia. Zwykle bywa tak, że miody z danego gatunku rośliny nabierają jego cech prozdrowotnych, więc nie będę się tu rozdrabniać ze spektrum działania. Odsyłam do źródeł, głównie pozycji II :)
Źródła
- Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim [dostęp 25.04.2015]
- Charakterystyka miodu rzepakowego, art. z miesięcznika Pszczelarstwo, 2011 [dostęp 25.04.2015]- Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Miód. Skład i właściwości biologiczne, Rzeczpospolita SA, 2008, Warszawa, ISBN 978-83-60192-82-5
rzepakowego jeszcze nie miałam
OdpowiedzUsuńMiałam miód rzepakowy, ma fajny smak, choć chyba wolę słonecznikowy.
OdpowiedzUsuńlepszy jest słonecznikowy, o tak :)
Usuń