poniedziałek, 13 lipca 2015

Miód akacjowy (Mel Pseudocaciae) w plastrze (Favus).

Żeby otrzymać miód taki, jaki mamy w słoiczku, pszczoły najpierw muszą wybudować komórki plastra w ulu (o wosku i produkcji pisałam wcześniej), później w odpowiednim miejscu Królowa Matka czerwi, gdzieś indziej robotnice pakują pyłek zmieszany z enzymami trawiennymi (z takiego upakowanego pyłku powstaje pierzga w wyniku fermentacji mlekowej), do reszty komórek pakują miód i zasklepiają woskiem. Miód ten stanowi zapas żywności, ciągle powiększająca się ilość komórek z miodem może wskazywać na to, że rodzina pszczela chce się podzielić i odlecieć w poszukiwaniu innego 'mieszkania' (tzw. nastrój rojowy/rójka). Wtedy rodzina, która się przeprowadza bierze ze sobą ok. 3% miodu ze sobą, resztę zostawia nowej rodzinie.
Miód pszczelarze pozyskują przez usunięcie wieczek, zeskrobanie i przecedzenie lub za pomocą miodarki do odwirowania plastrów.
Źródło: freecodesource.com
Dlaczego komórki plastrów mają heksagonalny kształt?
Pole takich komórek jest największe, miejsce się nie marnuje. Mistrzostwo!

Jak pozyskać miód z plastra?
Film na YouTube przedstawia odsklepianie wieczek i odwirowanie - i tak trzeba przecedzić ;) Pozostałe plastry woskowe na pewno się nie zmarnują - pójdą na bryłkę lub na węzę.

Po omówieniu metod pozyskania...
Turecki smakołyk
Miód sekcyjny z Barci Kamiannej

Już Wam przedstawiam sytuację. Pszczelarze czasem oferują plastry miodu (łac. favus) w plastikowych pojemniczkach lub miody sekcyjne, czyli plastry miodu w drewnianej rameczce. 



Jak spożywać i jakie ma działanie?
Najlepiej żuć 2-3 razy dziennie kawałeczki o wymiarach 2cm x 3cm. Żucie plastrów na długo przed okresem pylenia roślin może łagodzić objawy pyłkowicy (zwiększenie odporności na alergeny przez to, że sam plaster/wosk ma śladowe ilości pyłków - jak szczepionka) oraz wzmacnia dziąsła, zęby i wzmaga wydzielanie śliny, soku żołądkowego. Dodatkową substancją działającą jest miód.

Plaster miodu akacjowego
Miód akacjowy
Uwielbiam miód akacjowy. Jest taaaaki słodki, ale nie mdły jak same kwiatki robinii akacjowej ;) Miód ten ma barwę słomkową, zawiera bardzo dużo fruktozy, cukrów, poza tym flawonoidy, olejek eteryczny, kwas organiczny - syryngowy, śluzy. Ma niską aktywność antybiotyczną (0-3). Warto stosować przy ogólnym zmęczeniu (bomba odżywcza), schorzeniach układu pokarmowego, jako środek słodzący dla diabetyków z cukrzycą typu II (nieinsulinozależną) - po konsultacji z lekarzem prowadzącym. Przez zawartość śluzów dobrze się sprawdzi w chorobach wrzodowych układu pokarmowego (pobudzi regenerację, będzie działał osłonowo), suchym kaszlu (zmniejszy odruch kaszlu spowodowany przesuszeniem śluzówki); a flawonoidy wspomogą pracę nerek (działanie moczopędne).

Widać domieszki
Gdzie kupić?
Najlepiej u znanego pszczelarza. Już kupowałam u:
Barć Kamianna (ten sekcyjny), rok temu kosztował
- użytkownik batwomen na allegro (miód akacjowy w plastrze),
- pasieka krabik (dzwonić i pytać w miesiącach letnich - miód sekcyjny, w ramce)
Poza sezonem można się jedynie pocieszyć miodem zagranicznym, którego zbytnio nie polecam, ale od biedy ujdzie:
- Petekli Bal w Tureckim Sklepie (plaster w miodzie, a nie plaster miodu)
Ceny się wahają od 13-20 zł.
Taki ładny plaster!
Na koniec zapraszam do obejrzenia pracy pszczół (po angielsku) :)

Źródła:
1. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Leki z pasieki, Włocławek, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2005, ISBN 83-7401-130-0
2. Georg Petrausch, Hodowla pszczół w mieście. Moja własna pasieka, Warszawa, Buchmann, 2012, ISBN 978-83-7670-445-6
3. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze, Włocławek, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2002, ISBN 83-88921-08-8

6 komentarzy :

  1. fajnie wiedzieć, czemu plastry miodu zawdzięczają swój kształt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.youtube.com/watch?v=QEzlsjAqADA :D

      Usuń
  2. Niedawno kupiłam sobie taki miód akacjowy ze sprawdzonego źródła:) Jest pyszny, słodiutki. Bardoz mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lepszy niż mniszkowy, który też jest słodki, ale bardziej mdły.

      Usuń
  3. Ciekawy wpis :) pszczółki nasze kochane robią dla nas tak wspaniały miodek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Pszczoły są niesamowite, w Niemczech mają nawet hodują pszczoły w miastach, na dachach. Ciekawe jak by to u nas wyglądało

      Usuń

Proszę o nieobraźliwe komentarze. Obrażania nie popieram.
Nie chciałabym również SPAMu. SPAM jest dobry ze SPAMem wśród SPAMu, ale nie tutaj, więc komentarze z tego działu będą usuwane. Pod SPAM podchodzą również prośby o wspólną obserwację (i tak patrzę na blogi komentatorów - jeśli są).
Nie przejmujcie się, że od razu komentarze się nie wyświetlają - są weryfikowane.