Z cyklu o miodach - był rzepakowy, słonecznikowy, następny jest mniszkowy nektarowy. Przepis na miód-syrop z mniszka znajdziecie u Anwen oraz z na Ziołowym Zakątku Klaudyny (wersja z goździkami :3).
Pozyskiwanie
Nektar i pyłek są zbierane przez pszczoły na przełomie kwietnia i maja.
Działanie
Miód mniszkowy nie jest najlepszym miodem jeśli chodzi o przeziębienia, ponieważ ma najniższą aktywność antybiotyczną. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny (serce), pokarmowy (wątroba - zmniejszenie poziomu tłuszczów, pęcherzyk żółciowy - działa żółciopędnie) i moczowy (moczopędnie), charakteryzuje się zawartością choliny i niską kwasowością (pH=4,4).
Konsystencja i smak
Powiedziałabym, że miód ten szybko krystalizuje (tak jak słonecznikowy), nie tworzy twardego krupca, jest bardziej miękki. W smaku bardzo, bardzo słodki, lekko kwaśny. W krótkim czasie robi się mdły, nie da się go zjeść w większej ilości.
![]() |
Miód mniszkowy ma barwę jasnożółtą |
Swój miodek zdobyłam na tegorocznym Jarmarku Wielkanocnym w Katowicach z pasieki Niepołomicki Bartnik.
W październiku będzie okazja na wydatki miodowe, może znajdę uciążliwie poszukiwany przeze mnie miód ogórecznikowy?
Źródła:
1. Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Agata Dutkowiak, Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, 2014
2. Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Działanie miodu na serce i układ krążenia, 2008
3. Helena Noskowicz-Bieroniowa, Co może miód?, Kraków, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia", 2009, ISBN 978-83-88391-16-3
4. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Miód mniszkowy, 2012
Ja właśnie zakupiłam akacjowy:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMiody uwielbiam! Najbardziej lubię wrzosowy, akacjowy i eukaliptusowy ;) mniszkowego jeszcze nie miałam, ale za kilka dni będzie dzień miodu w skansenie to sobie taki kupię ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą ;)
UsuńEukaliptusowego jeszcze nie próbowałam, ale będzie w planach