![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrQdTHBDlW0bKKdDGvNCe558r1wQFHj8NbGYbxJa-eEUmC0ClIGGgf0pza4N_Bu4057iHIun-JQmioax915l1MvBjxo2xs7FTiSRruolcNTlKfEpIvXrm9_mEqRn85SNLjjjj3ZYAl37w/s200/oliwka_1.jpg)
![]() |
Osobno pakowane torebki |
Napar:
![]() |
napar |
Należy zalać jak herbatę (wodą o temp. 96 st. C), parzyć pod przykryciem 2-3 minuty (moim zdaniem można dłużej). Słaby zapach oliwki, słodki.
Smak gorzki, ale da się wyczuć oliwkę :) Chłodniejszy napar nabiera kwaskowatego posmaku.
Inne postacie:
kapsułki, tabletki (wymieniłam na początku tekstu), nalewki, mazidło
Skład: sekoirydoidy (oleuropeina, oleoeuropeozyd, oleozyd), flawonoidy (oliwina, pochodne luteoliny i apigeiny), fenylopropanoidy (werbaskozyd) , alkaloidy chinuklidynowe
Działanie:
Sekoirydoidy (oleuropeina jest glikozydem sekoirydoidowym) z wyciągu z oliwki europejskiej działają przeciwzapalnie (zbija gorączkę) i poprawiają funkcjonalność naczyń krwionośnych (w tym odnotowano pozytywne działanie w profilaktyce miażdżycy spowodowanej przez neutrofile - komórki odpornościowe oraz obniża ciśnienie tętnicze). Poza tym oliwka europejska w wyciągach wodnych i etanolowych ma wielokierunkowe działanie - moczopędne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, wzmaga produkcję kolagenu, zmniejsza produkcję melaniny.
Próbowaliście kiedyś? Czy ma takie cudowne właściwości jak opisują?
Źródła
1. Agnieszka Gryszczyńska, Bogna Gryszczyńska, Bogna Opala, Liście oliwki europejskiej (Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, 2010
2. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne, 2012
3. Lockyer S., Corona G., Yaqoob P., Spencer J.P., Rowland I., Secoiridoids delivered as olive leaf extract induce acute improvements in human vascular function and reduction of an inflammatory cytokine: a randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial., 2015
4. Kishikawa A., Ashour A., Zhu Q., Yasuda M., Ishikawa H., Shimizu K., Multiple Biological Effects of Olive Oil By-products such as Leaves, Stems, Flowers, Olive Milled Waste, Fruit Pulp, and Seeds of the Olive Plant on Skin., 2015
5. De Marino S., Festa C., Zollo F., Nini A., Antenucci L., Raimo G., Iorizzi M., Antioxidant activity and chemical components as potential anticancer agents in the olive leaf (Olea europaea L. cv Leccino.) decoction., 2014
6. Porównanie wpływu oleuropeiny i jej dialdehydowej pochodnej oleaceiny na funkcje neutrofili, 2011
7. Lewkowicz-Mosiej Teresa, Rośliny Lecznicze: LEKSYKON, Warszawa, Świat Książki, 2012, ISBN 978-83-7799-557-0
Ciekawe :-). Widziałem ją w kremach ale na odporność nie.
OdpowiedzUsuń