![]() |
Miód fasolowy |
Cechy miodu
Ma aromatyczny, kwiatowy zapach. Jest koloru ciemnosłomkowego. W porównaniu do miodu wielokwiatowego jest mniej słodki, przy dłuższym potrzymaniu w buzi można wyczuć kwaskowaty smak, albo w roztworze miodu z wodą... W roztworze lepiej smakuje, kwaskowatość jest lepiej wyczuwalna. Po jakimś czasie od wypicia roztworu zostaje kwaśny posmak w ustach. Ma kwaśne pH ~ 3-4 (tak mi wyszło z papierka pH 1-14). W niecały miesiąc po otwarciu zaczął krystalizować, a został rozlany 20.06 b.r. Miód po skrystalizowaniu powinien być koloru żółtokremowego, myślę, że nawet taki będzie, bo nie tworzą się zbite grudki jak w miodzie wielokwiatowym. Podobnie wygląda jak roztwór koloidalny w próbie Tyndalla. Z takiej krystalizacji możemy wywnioskować, że jest więcej glukozy niż fruktozy.
Zastosowanie:
- w stanach przeziębieniowych,
- w celu podwyższenia odporności,
- wzmacnia mięsień sercowy,
- w problemach żołądkowo-jelitowych.
Miód fasolowy został rozpowszechniony przez państwa Śliczniaków z pasieki ULIK, ich miód zdobył tytuł Regionalnego Produktu Tradycyjnego, stamtąd też zamówiłam ten miód w celu spróbowania. Więcej o miodzie fasolowym możecie znaleźć na stronie Pasieki ULIK oraz na blogu sklepu Miodownia.
Próbowaliście?
Próbowaliście?
o fasolowym pierwsze słyszę.
OdpowiedzUsuńMiodek uwielbiam. Często robię sobie wodę z miodkiem i cytrynką ale o fasolowym pierwsze słyszę.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że w ogóle taki rodzaj miodu istnieje :) Jak go gdzieś zobaczę, to kupię.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smak ma nietypowy i nie robi się szybko mdły. Wsadziłam go do lodówki by zobaczyć jak skrystalizuje :D
OdpowiedzUsuńjuz mi sie gdzies mignął ciekawi okropnie ja miodki bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim :) Jestem ciekawa smaku. Miód uwielbiam.
OdpowiedzUsuńObsewuję oczywiscie, świetne posty ! :)
Uwielbiam różne gatunki miodów :) Mają działanie bakteriobójcze. Uwielbiam herbatę z miodem ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW roztworach najlepsze ^_^
Usuń