środa, 8 lipca 2015

Podwyższam odporność na ziołowo - liść oliwki europejskiej

W zeszłym roku był szał na liść oliwki jako preparat wzmacniający odporność. Popularne są kapsułki z ekstraktem z liści oliwki europejskiej (Olea europea) np. z AlterMedica - Liść Oliwnego Gaju, Solgar - Oliwka Europejska, nie wiem czy jeszcze dostępny Walmark - OptiTensin). Mi się udało zapolować w zeszłym roku na fix (zioła w torebkach ekspresowych) w Kuchni świata taniej o 50% (cena reg. 28 zł). Dostępny w internecie - tutaj lub w sklepach z turecką żywnością.
Osobno pakowane torebki














Napar:
napar
Należy zalać jak herbatę (wodą o temp. 96 st. C), parzyć pod przykryciem 2-3 minuty (moim zdaniem można dłużej). Słaby zapach oliwki, słodki.
Smak gorzki, ale da się wyczuć oliwkę :) Chłodniejszy napar nabiera kwaskowatego posmaku.


Inne postacie:
kapsułki, tabletki (wymieniłam na początku tekstu), nalewki, mazidło

Skład: sekoirydoidy (oleuropeina, oleoeuropeozyd, oleozyd), flawonoidy (oliwina, pochodne luteoliny i apigeiny), fenylopropanoidy (werbaskozyd) , alkaloidy chinuklidynowe

Działanie:
Sekoirydoidy (oleuropeina jest glikozydem sekoirydoidowym) z wyciągu z oliwki europejskiej działają przeciwzapalnie (zbija gorączkę) i poprawiają funkcjonalność naczyń krwionośnych (w tym odnotowano pozytywne działanie w profilaktyce miażdżycy spowodowanej przez neutrofile - komórki odpornościowe oraz obniża ciśnienie tętnicze). Poza tym oliwka europejska w wyciągach wodnych i etanolowych ma wielokierunkowe działanie - moczopędne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, wzmaga produkcję kolagenu, zmniejsza produkcję melaniny.

Próbowaliście kiedyś? Czy ma takie cudowne właściwości jak opisują?

Źródła
1. Agnieszka Gryszczyńska, Bogna Gryszczyńska, Bogna Opala, Liście oliwki europejskiej (Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, 2010
2. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne, 2012
5. De Marino S., Festa C., Zollo F., Nini A., Antenucci L., Raimo G., Iorizzi M., Antioxidant activity and chemical components as potential anticancer agents in the olive leaf (Olea europaea L. cv Leccino.) decoction., 2014
7. Lewkowicz-Mosiej Teresa, Rośliny Lecznicze: LEKSYKON, Warszawa, Świat Książki, 2012, ISBN 978-83-7799-557-0

1 komentarz :

Proszę o nieobraźliwe komentarze. Obrażania nie popieram.
Nie chciałabym również SPAMu. SPAM jest dobry ze SPAMem wśród SPAMu, ale nie tutaj, więc komentarze z tego działu będą usuwane. Pod SPAM podchodzą również prośby o wspólną obserwację (i tak patrzę na blogi komentatorów - jeśli są).
Nie przejmujcie się, że od razu komentarze się nie wyświetlają - są weryfikowane.