Syropek |
Pierwsza moja książka o dotycząca pogaństwa i kultu Wicca. Ma kilka wypalonych dziurek - nie pamiętam czy rozpalone kadzidełko na nią spadło, a może to była świeczka? Nvm. Zachwycił mnie przepis na syrop nagietkowy i dwa razy zrobiłam taki syropek. Był smaczny. Po kilku latach (dokładniej wczoraj) zauważyłam, ze ten przepis jest niedokładny - szkoła mnie chyba zepsuła O.o
Źródło przepisu |
PRZEPIS
Chciałam zrobić według przepisu, ale stwierdziłam, że zrobię po swojemu na syropie prostym (Sirupus simplex) w ilości 1,5 l. Miałam tylko 50,0 gramów koszyczków nagietka (Calendulae anthodium), potrzebowałam 75,0 g suszu, więc chciałam czymś uzupełnić. Wzięłam niecałą łyżkę kłącza imbiru (Zingiberis rhizoma) - nadaje lekkiej ostrości, 2 łyżki kory lapacho (Tabebuiae cortex) - wszystkie osoby, z którymi się spotkałam i piły odwar z lapacho, mówiły, że jest smaczne! Do przepisu miałam dodać kroplę olejku lawendowego, w końcu stwierdziłam, że nagietek jest wystarczająco olejkowy.
Olejek lawendowy odpada |
Wybrałam te składniki |
Tak wygląda lapacho i imbir - tyle wzięłam na 1,5 l syropu |
PRZEPIS ZMODYFIKOWANY
Sirupus simplex wg. FP VI
Sacchari 64,0
Aquae ad 100,0
M.f.sir.
Sacharozę rozpuścić w wodzie, roztwór doprowadzić do wrzenia, cedzić na gorąco, uzupełnić wodą do 100 części i zmieszać.
Syrop wielokierunkowy 0,5 l
Robiłam na 1,5 l, jednak dla niektórych może to być za dużo, więc zmniejszyłam dawkę na etykiecie do 0,5 l.
Skład
Jak wykonać?Zapomniałam zrobić porządnie i spirytus dodałam na końcu. Teraz poprawnie:
1. Skrop surowiec spirytusem, by lepiej ekstrahował substancje czynne
2. Zrób odwar - do surowców dolej 150,0 g przegotowanej wody. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź przez watę na lejku do innego rondelka. Sama cedziłam na wadze kuchennej, by od razu wiedzieć jaką ma wagę - takie zboczenie zawodowe - na pewno spora część wody została pochłonięta przez surowiec lub wyparowała. Przepłucz surowiec przegotowaną wodą i uzupełnij całkowitą ilość odwaru do ilości 180,0. Odwar ma smak mocno olejkowo-gorzki.
3. Do gorącego odwaru dodaj wcześniej odważone 320,0 g cukru białego lub brązowego. Jeśli cukier się nie rozpuści to grzej na wolnym ogniu, mieszając. Na pewno się rozpuści. Cukier łagodzi gorycz olejku i syrop staje się smaczny.
Działanie i zastosowanie syropu
Immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Teoretycznie polepsza humor. Stosowany w bólach gardła, przeziębieniach, grypie, w celu podwyższenia odporności.
Mam nadzieję, że przepis się Wam przyda - jest łatwy do przygotowania ;)
A do mnie dziś dotarła maść nagietkowa OTC :).
OdpowiedzUsuńO, fajnie :) Kiedyś będę próbowała ją robić.
UsuńW książce Klaudyny Kosmetyki, które zrobisz w domu jest przepis na maść.
Myślę, że sposób wykonania maści typowo takiej OTC ręcznie jest jak maści majerankowej (tylko znać proporcje) :)
U doktora Różańskiego jest jeszcze inny przepis na maść
Ja zrobię ten nagietkowy tylko z mniejszą ilością cukru. Susz może być taki kupny z apteki, np. Flos, tak? A imbir taki jak w dziale z przyprawami?
UsuńA i czy mogę posłodzić miodem lipowym zamiast cukru? I jeśli tak to w jakiej proporcji i w jakiej temperaturze by miód nie stracił swoich właściwości?
UsuńMiód podgrzewać max. do 40 stopni celsjusza, później się psuje.
UsuńPogooglałbym, czy próg nie jest niższy niż 40 st. - ale ja tworząc miodownicę (mieszanka miodu z wodą ;) ) zwykłem używać wody o tej temperaturze i działało pozytywnie.
Oj nie wiem jak to z tym cukrem :o Zwykle się robi syropy właśnie w takiej proporcji, by miały odpowiednią gęstość i lepkość (taka ochrona przed drobnoustrojami). Pewnie, że tak - na takim zrobiłam (miałam z Farmvitu). Imbir miałam z Flosu ;)
UsuńJeśli chcesz miodu to poniżej 40 st. C - wyjdzie mieszanka miodowo-nagietkowa. Wtedy jest większy nacisk na wstrząsnąć przed użyciem i trwałość. Teraz się wzięłam za lekturę o miodach, więc trochę się dokształcę z apiterapii :D (będzie lvl up!)
A gdzie kupiłaś imbir z flosu? Bo widzę, że na dozie nie ma. I jeśli nie znajdę takiego u siebie, to może być sproszkowany imbir jak w dziale przypraw, czy nie?
UsuńW sklepie zielarsko-medycznym na osiedlu. Apteka też może z hurtowni zamówić, ale będzie drożej niż bezpośrednio u producenta - zależy w jakiej hurtowni się zaopatrują ;)
UsuńMoże być taki sproszkowany - i tak zostanie na wacie podczas cedzenia :D
Znam tylko tinkturę z nagietka, którą stosuję jako skłądnik mieszanki dr Różańskiego bóle skurczowe brzucha.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam nalewki. Musiałabym kupić spirytusu 1 l i zrobić 250 ml 40%, 250 ml 70%, 250 ml 50% i spróbować jakiś farmakopealnych lub innych :D
Usuńto ciekawe :)
OdpowiedzUsuńW planach jest maść ;)
UsuńO, to coś dla mnie :) spiszę sobie przepis i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :D
UsuńEmilko chyba wiem, ale wolę mieć pewność.
OdpowiedzUsuńPodaj, proszę, które proporcje są właściwe:
Dawka a)
1,5 l wody1,5 l wody
-1,5 l wody
-75 g suszu
-960 g cukru
Dawka b)
Na 0,5 l:
- o,5 l wody
- 75 g suszu
- 320 g cukru
Wszystko już mam, łącznie z imbirem. Czekam więc na potwierdzenie, która wersja :-) Dziękuję :-)
Proporcje a) są właściwe. Przy b) należy zmniejszyć ilość suszu do 25 g (czyli mała paczuszka płatków z Kawonu)
UsuńPięknie dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń