Nazwa polska: owoce liściokwiatu garbnikowego; amla; amalaki; agrest indyjski.
Nazwa łacińska: Myrobalani fructus; Fructus Emblicae.
Sanskryt: Ámalakí - oznacza pielęgniarkę, opiekunkę.
Rodzina: wilczomleczowate (Euphorbiaceae).
Pochodzenie i miejsce upraw: Indie, Malezja, Chiny, Japonia.
Gdzie rośnie? Wybrzeża, płaskowyż Dekan, Kaszmir, Himalaje.
Wygląd: żółtawe, kuliste jagodokształtne torebki ze stożkowymi wgłębieniami na powierzchni; miąższ ma konsystencję galaretowatą, a smak jest bardzo kwaśny i cierpki.
Związki chemiczne: witamina C (0,7g-1 g/100g surowca), garbniki, kwasy: galusowy, elagowy, chebulinowy, izopreny (związki trójterpenowe), olejek eteryczny, alkaloidy
Składnik dżemu Chyawanprash, suplementów diety (np. Amalaki, Triphala firmy Himalaya, czy Ayurveda Super Line). Sprzedawane w postaci wysuszonej z cukrem trzcinowym (Everest Ayujrveda, Ekogram Zielonki - te są tańsze) nawet w proszku (Aura herbals) czy w ekstrakcie 10:1 (Magiczny Ogród). Nasionka liściokwiatu do zasadzenia można kupić np. na SadzonkiKwiaty.pl.
Źródła informacji:
- Magiczny Ogród
- Swami Sada Shiva Thirtha The Áyurveda Encyclopedia, Ayurveda Holistic Center Press, Nowy Jork 2005, wyd. V. ISBN 0-9658042-2-4
- Frawley David, Lad Vasant Joga ziół, a-ajurweda.pl, Kraków 2012. ISBN 978-83-62957-01-9
- Lewkowicz-Mosiej Teresa Rośliny lecznicze. Leksykon, Świat Książki, Warszawa 2012. ISBN 978-83-7799-557-0
- Medycyna Dawna i współczesna
Od jakiegoś czasu stosuję Amlę w dżemiku i dobrze się czuję, zwiększył mi się apetyt ;) Te w cukrze w smaku są słodkie, lekko kwaśne, smakują jak gruszko-jabłka (słabo jak na agrest). Można spróbować, ale nie jest to owoc, na który wydawałabym tak często pieniądze (lepszym wyjściem jest dżem jeśli chodzi o działanie). Może kiedyś zasadzę taką roślinkę, zimą mają owoce, więc tak akurat na wzmocnienie odporności można by zebrać.
Miałam hennę z amlą :-) Piszesz, że apetyt Ci się poprawił, ja bym raczej nie chciała takiego efektu, dopiero po błonniku witalnym udało mi się nad swoim zapanować i mogę jeść te 5 posiłków bez podjadania...
OdpowiedzUsuńW zeszłym miesiącu przeszłam takie stresy, że aż nie chciało mi się jeść, dlatego teraz się cieszę, że mam apetyt. Myślę, ze moja waga w domu mogła się popsuć, bo nadal ważę tyle samo co ważyłam, a więcej jem
UsuńJa wolę coś co mi apetyt obniży bo mam ogromny.
OdpowiedzUsuńŁupina babki jajowatej albo jakiś błonnik co pochłonie wodę, powiększy sie i da uczucie zapełnienia. Poza tym dobra jest silna wola :D
UsuńNie wiedziałam, że amla ma takie korzystnie działanie:) Dżemik jest niezły:) Nie przeszkadza mi już tak bardzo jego ostry smak:)
OdpowiedzUsuńZ napojem jest rozcieńczona ta nutka ostrości, a w takie chłodne dni nawet rozgrzewa :)
UsuńStrasznie dużo, nadal badają właściwości Amli (wg. książki p. Lewkowicz-Mosiej), a obniżanie cholesterolu zostało poparte badaniami, więc zapowiada się ciekawie.